Zagreb je grad prepun intriga. Istovremeno je i grad za koji se smatra da u malim dozama ima od svega pomalo od onoga što čini jednu europsku prijestolnicu. Grad je odličan za pješačenje, siguran, relatavino povoljan, s iznenađujuće ljubaznim stanovništvom. Što se više može poželjeti? Dođite i istražite Zagreb.

To je grad otmjenih zgrada iz starina, grad sa živahnom umjetničkom scenom, grad slojevitog karaktera pod očitim utjecajem Sredozemlja i Istočne Europe.

Prostrani trgovi razbacani po prijestolnici te slavna arhitektura iz doba Habsburškog carstva u sinergiji su sa neboderima modernih poslovnih blokova. Zagreb je grad neodoljive kulture ispijanja kave, u kojem se lako prepustiti sveprisutnoj ležernosti. Zahvaljujući mnogobrojnim parkovima i gostoljubivim pješačkim zonama, kamenim ulicama brdovitog Gronjeg grada, Zagreb je istinski europski grad prepun urbane energije kojeg vrijedi upoznati.

Zbog velike ponude ponekad je pravi izazov uvrstiti sve želje u putovanje od nekoliko dana. Stoga Vam nudimo kratki pregled najvažnijih znamenitosti u Zagrebu koji Vam može poslužiti kao polazna točka za daljnje istraživanje:  

1. Promatrajte ljude na Trgu Bana Jelačića

U Zagrebu može biti samo jedno mjesto za početak obilaska, a to je zasigurno Trg Bana Jelačića (Glavni trg). To je pravo središte grada. Živahan prostran trg okružen od jutra do mraka prepunim café barovima. Novinski kiosci pored kojih prolaze klepetavi tramvaji su ljudima najdraža mjesta za susret. Uživajte u kavi i promatrajte ljude kako prolaze. Time ćete dobiti prvi dojam o gradu Zagrebu (i o njegovim stanovnicima).

2. Posjetite Zagrebačku Katedralu

Nedaleko gradskog trga uočit ćete slavnu rimokatoličku katedralu i najvišu zgradu u Hrvatskoj. Gotički elementi uočljivi su u cijelog građevini čiji je interijer bogat kipovima, slikama i mnogobrojnim natpisima na slavenskom pismu. Doista visoka, impresivna katedrala s tornjevima koji se jasno naziru sa mnogih mijesta u gradu. Velika doza povijesti koju svakako vrijedi posjetiti.

 

3. Jedite na hrvatski način

Kao što ste možda već i čuli, jedna od najboljih stvari u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj je hrana. I to puno raznovrsne hrane! Iako ćete možda provesti samo dva ili tri dana obilazeći prijestolnicu, to je dobra prilika za iskuštati ukusna hrvatska jela. Tamo gdje gradu nedostaje veći izbor restorana s autohtonim nacionalnim specijalitetima, on to nadoknađuje iznimnom kvalitetom i kvantitetom! U Zagrebu ćete uvijek dobro jesti, a račun Vam zaista neće teško pasti. Potražite „gablec“ koji se poslužuje u mnogim restoranima diljem Zagreba kao povoljan (manje od 40 kn), jednostavan i ukusan domaći ručak. Stanovnici Zagreba se odlučuju za „gablec“ u svakoj pauzi za ručak – probajte i Vi!

4. Posjetite sajam antikviteta na Britanskom trgu

Ako planirate biti u Zagrebu u nedjelju ujutro svakako Vam preporučamo da nikako ne propustite ovo mjesto. Nesvakidašnji sajam antikviteta vrvi zanimljivostima i uzbuđenjima. Na ovom popularnom okupljalištu na otvorenome naći ćete sve i svašta po povoljnim cijenama - od starih knjiga, kolekcionarskih predmeta, plakata, kovanica pa sve do namještaja, klavira, pribora za jelo i nogometnih sličica. Što god da zamislite tamo ćete najvjerojatnije pronaći. Stvarna kulturna poslastica za sve ljubitelje antikviteta koja je sama po sebi već postala društveni događaj svake nedjelje ujutro. 

5. Pijuckajte kavu na Cvijetnom trgu

Javni trgovi igraju važnu društvenu ulogu za mještane Zagreba. Trg Petra Preradovića, mještanima od milja poznat kao Cvjetni trg, nije iznimka. Zbog šarenih štandova koji prodaju cvijeće, taj trg je postao popularno mjesto za kavu i jedno od najpopularnijih sastajališta stanovnika Zagreba. Iako je jedan od najmanjih po veličini, on i dalje vrvi ljudima koji se sastaju kako bi razmijenjili najnovije tračeve, pričali o poslu ili jednostavno sjedili na najboljim mjestima i promatrali ljude kako prolaze.

6. Zavirite u kuriozitete Muzeja prekinutih veza

Bilo da se bavite umjetnošću ili ne, ovaj maleni muzej biste svakako trebali uvrstiti na sam vrhVaše „must see“ liste za obilazak muzeja grada Zagreba. Od kada je otvorio svoja vrata posjetiteljima 2011. muzej je postao prava atrakcija glavnog grada te je potaknuo znatiželju kako među posjetiteljima tako i među stanovnicima grada. Uđite i pogledajte, i saznat ćete zašto. Ova mala, zabavna (a ponekad i tužna) izložba kroz neobične priče i jedinstvene artefakte slavi romantiku koja je pošla po zlu. Uz mali café bar koji raspolaže besplatnim bežičnim internetom, uz veliku šalicu kave i domaće kolače, nema razloga da propustite ovaj posjet.

7. Osjetite domaću atmosferu tržnice Dolac

Kada istražujete europske gradove, doživljaj lokalne tržnice će Vas uvijek približiti domaćoj atmosferi grada. U slučaju grada Zageba, tržnica Dolac je mjesto na kojem trebate biti! Samo nekoliko koraka od glavnog trga pronaći ćete ovu živahnu, energičnu i bučnu tržnicu koja se proteže na dvije etaže i koja nudi sve od odjeće, voća i povrća, mesa, ribarnice do mliječnih proizvoda, café barova i malih zalogajnica.

Za što god da se odlučili, nemojte zaboraviti porazgovarati s našim djelatnicima na recepciji kojima će biti iznimno drago da Vam mogu pomoći oko gore navedenih ideja te koji će vam istaknuti i druga mjesta kako biste uistinu mogli uživati dok ste s nama u Hotelu Sliško.  

Recepcija 24h

Usluga recepcije 0 - 24h